Beneficiile Gimnasticii

Gimnastica contribuie la dezvoltarea fizica corespunzatoare a organismului uman, imbunatateste rezistenta si sistemul nervos, accelereaza fluxul sangvin, ajuta la curatarea corpului de toxine si activeaza procesele metabolice.

Exercitiile sistematice formeaza perfect postura unei persoane, mai ales in epoca moderna a tehnologiei si inactivitatii.

Gimnastica a fost practicata inca din preistorie, ca modalitate si exercitiu de a arata aceasta abilitate din partea omului.

Grecia Antica si Egiptul Antic au fost locurile in care gimnastica a inceput sa castige popularitate si un numar destul de mare de practicanti.

In Egiptul Antic, gimnastica era practicata de catre oameni in scopul amuzamentului si pentru a distra publicul.

Prin anii 1500, gimnastica artistica si-a sporit popularitatea datorita artistilor. In vremea aceea, formele corpului au inceput sa aiba o deosebita importanta.

O data cu evolutia sportului si aparitia unor noi reguli si reglementari, gimnastica impreuna cu anumite competitii a devenit in cele din urma atat de populara, incat in anul 1891 a fost fondata Federatia Internationala de Gimnastica.

Gimnastica reprezinta unul dintre sporturile care au fost realizate in prima editie a Jocurilor Olimpice din epoca moderna din anul 1896 la Atena.

Datorita originii sale, acest sport a fost practicat foate mult timp doar de catre barbati.

Pana la mijlocul anilor ‘50 sportivi isi incepeau activitatea in jurul varstei de 15 si 16 ani, iar mai apoi, acestia au fost urmati de catre femei.

Astazi, gimnastica reprezinta unul dintre cele mai populare sporturi din programul olimpic, insa, in acelasi timp, unul dintre cele mai pretentioase sporturi.

Pentru a practica acest sport, este nevoie de o combinatie unica de flexibilitate, putere, rezistenta, maiestrie si indrazneala.

De-a lungul secolului XVII-lea si XVIII-lea, diferitele celebrari, sau chiar evenimente importante de la curtile principale ale tarilor romanesti, au fost insotite de demonstatii acrobatice.

In anul 1822, la Medias, a fost fondata o asociatie de gimnastica, care se nume ‘TURNVEREIN’.

Incepand cu anii 1860, programele de gimnastica din tara noastra s-au dezvoltat, prin crearea de asociatii de gimnastica, precum cele din Ardeal, Bistrita si Brasov.

In anul 1906, pe data de 14 Septembrie, a avut loc un congres al societatilor de gimnastica, care a dus ulterior, la crearea Federatiei Romane de Gimnastica.

Primul conducator al institutiei a fost generalul P.V.Nasturel, care avea la randul lui, doi adjuncti.

In anul 1907, au aparut noi societati de gimnastica si cluburi si tot in acelasi an, Federatia Romana de Gimnastica a devenit a noua federatie care s-a afiliat la Federatia Internationala de Gimnastica.

Primul mare profesor de gimnastica din tara noastra a fost Nicolae Velescu, care a fost student si coleg a lui Moceanu. El a fost si coautor al unor studii si a ajutat la organizarea unor turnee demonstrative de gimnastica si dansuri populare romanesti.

Intreaga perioada pana anilor 1940 a fost caracterizata de dezvoltarea si introducerea sistemului gimnasticii suedeze, care a fost dezvoltata de Pierre Ling, in universitati, scoli, la Academia Nationala de Educatie Fizica si in armata.

In momentul in care s-a instaurat regimul comunist in Romania, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, tot sistemul sovietic a oferit gimnasticii o calitate mai mare la aparte, acestea instaurandu-se in institutiile educationale si in cluburi.

Primul campionat de gimnastica a avut loc in anul 1947 la Resita, iar Bucurestiul a gazduit primul campionat national scolar.

Jocurile Olimpice din anul 1952 de la Helsinki, au insemnat si participarea unor echipe romanesti, atat la masculin cat si la feminin, insa acestea au avut rezultate modeste.

In Arad au avut loc primele campionate nationale universitare in anul 1953, iar acestea au continuat pana in anul 1980, pana in momentul in care au intervenit probleme financiare, iar acestea au determinat intreruperea acestora.

Pentru final, de mentionat este faptul ca echipa Romaniei a cucerit de 3 ori consecutiv titlul mondial pe echipa in anii 1994, 1995 si 1997. La obtinerea acestor victorii au participat Alexandra Marinescu, Claudia Presecan, Ionela Loaies, Daniela Maranduca, Nadia Hategan, Mirela Tugurlan si Corina Ungureanu.